Vakantie FAQ
Vakantie FAQ

Alle vragen en antwoorden op een rij!

FAQ - Vakantiewijzer

Het boeken van een vakantie kan een spannend avontuur zijn, maar een goede voorbereiding is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ontspannen kunt genieten van je reis. Er zijn veel vragen die je kunt hebben bij het plannen van een vakantie. In deze FAQ zullen we de belangrijkste vragen beantwoorden.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de regels zijn voor handbagage en ruimbagage op vluchten. De regels hiervoor verschillen per luchtvaartmaatschappij en kunnen ook afhankelijk zijn van je bestemming en de klasse waarin je vliegt. Wij adviseren je de website van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen voordat je gaat inpakken.

Als je met kinderen of een baby reist, zijn er extra zaken waar je rekening mee moet houden, zoals het meenemen van een autostoeltje of kinderwagen. Voor reizigers die speciale medische behoeften hebben, is het belangrijk om te weten wat de voorwaarden zijn voor het meenemen van medicijnen en medische hulpmiddelen op vluchten.

Wil je met een huisdier op vakantie, zijn er ook speciale regels waar je rekening mee moet houden. En hoe boek je extra bagage en waar moet je rekening mee houden bij sport-, speciale en medische bagage? Kortom vragen genoeg. Bereid je dan goed voor met onze tips en ga op relaxt op reis!

Hand- en Ruimbagage

  • Vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s
  • Verpakkingen van max. 100ml elk samen in een hersluitbaar, transparant zakje van maximaal 1 liter één zakje per persoon
  • Medicijnen, dieet- en babyvoeding, eventueel met medische verklaring
  • Vloeistoffen gekocht na security mits verzegeld en met geldig aankoopbewijs
  • Kleine vijl, schaar, pincet, max. 6cm
  • Camera’s, tablets en laptops
  • Kaas en andere soorten voedingswaren. Let op: Vloeibare en smeerbare kaas of voedingswaren vallen onder de vloeistoffenregeling!

In je handbagage mag je 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen mogen uiteraard ook. Stop die vloeistoffen, gels, crèmes, zalfjes, pasta’s en spuitbussen in een hersluitbare doorzichtige plastic 1-liter zak.

  • Vuurwapens en andere voorwerpen die projectielen afvuren of die daarop lijken. Bijv. speelgoedpistool dat niet van echt te onderscheiden is
  • Verdovingsapparaten
  • Voorwerpen met een scherpe punt of rand waarmee ernstig letsel kan worden toegebracht
  • Stompe slagvoorwerpen
  • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen
  • Check ook deze lijst met verboden voorwerpen

De afmeting en het aantal kilo’s dat je koffer of reistas mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Dat geldt zowel voor de hand- als de ruimbagage. Check daarom vooraf bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist welke maximale afmetingen en gewicht zijn toegestaan voor ingecheckte bagage. Het aantal kilo’s dat je mag meenemen, is ook te vinden op je vliegticket. Houdt er rekening mee dat je deze vaak tegen betaling naar wens dient bij te boeken. 
Alle bagagevoorwaarden vind je in een handig overzicht: 
https://www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden/

Het is vanwege veiligheidsvoorschriften niet toegestaan om losse lithium batterijen (bijvoorbeeld powerbanks of reservebatterijen of e-sigaret) te vervoeren in de bagage die je laat inchecken. Neem ze mee in het persoonlijk item dat je mee aan boord mag nemen. Je luchtvaartmaatschappij kan aanvullende regels stellen aan wat je wel of niet mee mag nemen het vliegtuig in. Check daarom altijd bij je luchtvaartmaatschappij welke voorwerpen je niet mee mag nemen in je bagage. Waar het hierbij vaak om gaat zijn:
Lithiumbatterijen – Apparaten die werken op lithiumbatterijen, zoals:

  • Hooverboards, Airbords, Oxbords, E-skates, Waveboards, U-runners
  • Batterij aangedreven koffers
  • Beschadigde, defecte of uit de handel genomen draagbare elektronische apparaten
  • Elektronische sigaretten

Je mag niet zomaar alles meenemen als je vanuit Nederland naar het buitenland reist of weer terugkomt. Er zijn douaneregels voor het meenemen van drank, sigaretten en tabak, medicijnen, vlees, (producten gemaakt van) beschermde dier- en plantsoorten of grote sommen geld.

  • Drugs zoals hasj, cocaïne, heroïne, crystal meth of andere verdovende middelen.
  • Wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosieven
  • Beschermde dier- en plantsoorten – ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden.
  • Lees meer over de douaneregels en producten met aparte regels

Ja, voor de onderstaande producten gelden aparte regels als je deze wilt invoeren in Nederland en Duitsland.

  • Medicijnen
  • Namaakartikelen
    Huisdieren
  • Vlees, vis en zuivel
  • Groente, fruit, bloemen en planten
  • Antieke en historische producten
  • Grote sommen geld

Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland of Duitsland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.

Kijk op de Douane website voor alle invoerregels naar Nederland

Voor de wereldreiziger is de Douane app een heel handige tool

 

Ook als je vanuit Nederland naar het buitenland reist, heb je te maken met douaneregels en wat je wel of niet mag uitvoeren. Net als bij het invoeren mag je nooit drugs, wapens of beschermde dier- en plantsoorten in je bagage stoppen. En wil je € 10.000,- of meer meenemen de EU uit? Doe dan aangifte bij de douane.
Ieder land heeft eigen douaneregels voor wat je mag invoeren. Vaak zijn er extra regels voor dierlijke producten en levensmiddelen. Of voor planten, bloemen, groenten, en fruit.
Check dus altijd wat de importregels per land zijn

Artikelen die je hebt gekocht op de Europese luchthaven mogen mee in je handbagage. Vloeistoffen en gels worden door de winkel of aan boord verpakt in een speciale verzegelde tas. De vloeistoffen en gels moeten gekocht zijn op de dag van je vliegreis. Moet je overstappen? Dan mag je de verzegeling op de tas pas verbreken als je op je eindbestemming bent aangekomen.

Bijzondere bagage

Wil je bijzondere bagage zoals bijvoorbeeld een muziekinstrument, rolstoel, golftas, kitesurftas, sportuitrusting, trouwjurk, medische bagage of wintersport bagage meenemen in het vliegtuig? Deze bagage is niet standaard. Er gelden aparte regels voor en dien je tegen een toeslag de bijzondere bagage vooraf aan te melden. Er kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid bagage mee in het vliegtuig. Informeer naar de voorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij. Je bent altijd zelf verantwoordelijk dat er aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Vaak is het mogelijk om tegen betaling van een toeslag het vervoer per vliegtuig te regelen. Je fiets wordt altijd als bagage ingecheckt en het wordt vervoerd in het ruim. Let op: voor alle luchtvaartmaatschappijen geldt dat je je fiets goed moet beschermen met een fietsdoos of fietshoes. E-bikes mogen vrijwel niet mee aan boord, uitzonderingen daargelaten. Een elektrische fiets mag je alleen meenemen als je de accu verwijdert. Informeer naar de voorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij. Je bent altijd zelf verantwoordelijk dat er aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Bij meestal alle luchtvaartmaatschappijen kun je een urn met daarin de as van je dierbare meenemen. De urn moet onder je stoel of in de opbergruimte boven de stoel passen; een kopie van de overlijdensverklaring en/of een brief van het crematorium moet kunnen worden overlegd aan de beambten van de veiligheidscontrole. Informeer daarnaast naar de voorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij. Je bent altijd zelf verantwoordelijk dat er aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Medicijnen

Dan moet je op verzoek een doktersrecept kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan. Voor de douanecontrole in het buitenland is het verstandig een Engelse versie van het doktersrecept mee te nemen.

Controleer de houdbaarheid en bijsluiter van uw medicijnen ruim voor vertrek. Vraag een medicijnoverzicht aan en bekijk of je nog aanvullende verklaringen nodig hebt. Een medicijnoverzicht, ook wel genoemd ‘een medisch paspoort’, is belangrijk in noodgevallen. Zo kan een arts of apotheker altijd zien welke medicijnen je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je onwel wordt, je medicijnen kwijtraakt of voortijdig door je voorraad heen bent.

Deze kun je opvragen bij jouw apotheek, bij voorkeur Engelstalig. Hierin staan alle medicijnen die je gebruikt, genoemd bij hun internationale stofnamen. Let op: Bij een vliegreis kun je het medicijnoverzicht ook nodig hebben als je medicijnen of naalden in je handbagage meeneemt.

Dan heb je in het buitenland een officiële reisverklaring nodig voor je medicijnen. Dit geldt voor medicijnen zoals ADHD-medicijnen, sterke pijnstillers, medicinale cannabis, bepaalde kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen en sommige epilepsiemedicijnen.
Op www.hetcak.nl vind je alle medicijnen waarvoor een officiële verklaring nodig is in het buitenland. Per land wordt uitgelegd welke procedure je moet volgen. De aanvraagformulieren vind je ook op de website van het CAK. Let op: het kan 4 weken duren voor je de verklaring van het CAK in huis hebt!

Bewaar je medicijnen in de oorspronkelijke verpakking, met de bijsluiter erbij. Op reis zijn de omstandigheden niet altijd ideaal voor uw medicijnen. Onderweg kan het bijvoorbeeld te koud of te warm zijn. Bijvoorbeeld in het bagageruim van het vliegtuig. Ook in het land van je bestemming kan de temperatuur of de vochtigheidsgraad anders zijn dan in Nederland. Een afwijkende temperatuur kan de kwaliteit van je medicijnen beïnvloeden. Het is belangrijk dat je je medicijnen zowel onderweg als op je bestemming bewaart zoals voorgeschreven in de bijsluiter.

Stop je medicijnen dan in je handbagage, niet in je koffer. In het bagageruim van het vliegtuig kan het namelijk vriezen.

Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet je wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van jou (of je kind), met een medicijnoverzicht. Alle vloeistoffen, gels en medicijnen moeten worden verpakt in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak. Bij elkaar mogen ze maximaal 1 liter zijn. Moeten je medicijnen koel bewaard worden? Dan is een speciale koeltas of koeletui een aanrader. Vraag je apotheker om advies.

Dieren mee op reis

Als je een huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, houdt er dan rekening mee dat elk land eigen regels heeft met betrekking tot wet- en regelgeving. De geldende grensformaliteiten voor je huisdier moet je persoonlijk opvragen bij de ambassade van het land waar je naartoe reist. Of informeer bij je dierenarts naar de voorwaarden. Je bent altijd zelf verantwoordelijk dat er aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Per vlucht wordt in de meeste gevallen een beperkt aantal honden en katten onder speciale voorwaarden geaccepteerd. Informeer al bij boeking naar de mogelijkheden en de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Je bent altijd zelf verantwoordelijk dat er aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Blindengeleide-, hulp- en reddingshonden worden, ongeacht hun formaat, worden in de meeste gevallen in de cabine geaccepteerd. De honden mogen worden vervoerd, mits het dier een mobiliteitsbeperkte passagier of een reddingsteam begeleidt. Informeer al bij boeking naar de mogelijkheden en de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Je bent altijd zelf verantwoordelijk dat er aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Mindervaliden - beperkte mobiliteit

Het is mogelijk om begeleiding op de luchthaven uiterlijk 1 week voor vertrek aan te vragen. Voor de luchtvaartmaatschappij is het belangrijk om te weten of je zelfstandig afstanden kunt lopen, trap kunt lopen of helemaal niet kunt lopen. Vanaf de check-in wordt je met een (leen)rolstoel naar het vliegtuig gebracht. Afhankelijk van de mobiliteit wordt je ook geassisteerd bij het plaatsnemen in het vliegtuig. Bij aankomst op de luchthaven wordt je vanaf het vliegtuig begeleid naar de aankomsthal. Informeer naar de voorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij.

Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen staan vervoer van hulpmaterialen, zoals bijvoorbeeld een eigen rolstoel, rollator of scootmobiel in het bagageruim toe. De voorwaarden kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillend zijn. Wel dienen deze hulpmaterialen inklapbaar te zijn. Informeer naar de voorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij. Je bent altijd zelf verantwoordelijk dat er aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Alléén elektrische inklapbare rolstoelen of scootmobiel met een droge accu mogen mee. Hulpmaterialen met een lithium of gel-accu worden vrijwel niet geaccepteerd. Een elektrische rolstoel of scootmobiel moet altijd uiterlijk een week voor vertrek aangemeld worden via de luchtvaartmaatschappij. Informeer naar de voorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij. Je bent altijd zelf verantwoordelijk dat er aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Reizen met baby's en/of kinderen

Ja, een kind heeft vanaf 0 jaar een eigen Identiteitsbewijs of paspoort nodig. Check voor vertrek of het document nog geldig is. Bij kinderen is dit 5 jaar, in tegenstelling met volwassenen 10 jaar.

Een kind tot 2 jaar mag gratis of soms tegen klein bedrag aan reserveringskosten mee.

Kinderen van 0 t/m 1 jaar hebben geen eigen stoel aan boord en reizen op schoot van hun begeleider (maximaal 1 kind per reiziger van 12 jaar of ouder). Ze hebben recht op 10kg bagagevrijdom (excl. kinderwagen). Kinderen van 2 jaar of ouder hebben wel een eigen stoel en hebben recht op de normale bagagevrijdom. Wanneer jouw kind tijdens de heenvlucht 1 jaar is en op de terugvlucht 2 jaar, reist je kind zowel op de heen- als terugvlucht bij je op schoot.

Ja, je mag een inklapbare buggy of maxi-cosi meenemen tot aan de gate. Op moment van instappen worden ze ingenomen en worden ze ook weer als eerste uitgeladen bij de gate of bagageband.

Alleen kinderzitjes met keuringsnorm ECE R44-03 of hoger en stoelverhogers zijn toegestaan en vallen binnen de gratis 10 kilo. Een kinderzitje kan alleen meegenomen worden, als er voor de baby een eigen stoel is geboekt.

Ja, maar wel beperkt. Voor een kind tot 2 jaar een ‘luiertas’ met een gewicht tot 10 kg en vanaf 2 jaar ruimbagage. Het hangt van de luchtvaartmaatschappij af of deze is inbegrepen of voor vertrek tegen betaling bijgeboekt dient te worden.

Ja, je mag in je handbagage voor je baby tot 1,5 jaar vloeibare babyvoeding meenemen in hoeveelheden boven de 100ml, uiteraard mits je met een baby reist. Hier gaat het om vloeibare of kant-en-klare babyvoeding. Gekookt water moet weer wel in max 100ml flesjes verpakt worden. Baby- of flesvoeding kan aan boord opgewarmd worden. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je in het vliegtuig gekookt water krijgen.

Ga je op vakantie met de auto, voorkom dan stress op de achterbank. Wij adviseren wij bij een lange reis in ieder geval de heenreis in twee delen te plannen en vooraf een overnachtingshotel te regelen.

In de meeste accommodaties is een kinderbed en/of kinderstoel beschikbaar. Tip: Geef dit aan bij het reserveren van de reis, dan is het vooraf geregeld en staat het voor je klaar bij aankomst.

Mocht er iets gebeuren of word je kind ziek neem dan eerst contact op met je reis- of zorgverzekeraar. Zij zijn 24/7 bereikbaar en staan je bij met raad en daad. Ga je naar het buitenland neem dan het zekere voor het onzekere en sluit voor vertrek een reisverzekering af.

Het is niet toegestaan om met een kind te reizen dat de bof, mazelen, rode hond, roodvonk, waterpokken, krentenbaard of de vijfde ziekte heeft, tenzij je hiervoor een recente medische verklaring hebt. Dit in verband met de veiligheid van het kind, andere passagiers en de bemanning. Raadpleeg voor vertrek altijd een arts.

Ja, als je reist met een minderjarig kind tot 18 jaar. Met het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ moet je bij een grenscontrole kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de gezaghebbende ouder. Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl 

Dan moet de minderjarige kunnen aantonen dat het toestemming heeft van de gezaghebbende ouder(s). Met het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ kunnen ouders of voogd aantonen dat zij toestemming geven. Download hier het benodigde formulier: www.rijksoverheid.nl

Volgens de wet mogen kinderen t/m 4 jaar mogen alleen onder begeleiding van vader, moeder of wettelijke voogd reizen. Vanaf 5 jaar kan een kind vliegen onder begeleiding van een stewardess mits er toestemming is gegeven door de ouders of wettelijke voogd. Alleenreizende kinderen van 5 t/m 11 jaar moeten (tegen betaling) verplicht gebruik maken van een UM service, de zogenaamde Unaccompanied Minor service. Informeer al bij boeking naar de mogelijkheden en de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Je bent altijd zelf verantwoordelijk dat er aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Neem contact op met een van onze reisbureaus!

Graag persoonlijk contact over je vragen?

Maak nu je online afspraak via onderstaande button;

Bel ons

Email ons