Krakau: een reis vol indrukken
Krakau: een reis vol indrukken
Waar cultuur en historie samenkomen!

Krakau:
een reis vol indrukken

Krakau, de voormalige hoofdstad van Polen heeft mij op elk vlak weten te verbazen. Van de gezelligheid rondom het marktplein tot aan de heftige geschiedenis in Auschwitz. Ontdek de cultuur rondom het Wawel kasteel of loop langs de rivier de Wisla. Krakau is rijk aan historie, maar is er ook voor het heerlijke Poolse eten en de vele winkels en restaurantjes. Krakau is zowel voor jong als oud een geweldige bestemming. Lieke neemt jullie mee tijdens haar studiereis met de Jong Intra Reizen door deze indrukwekkende stad.

Picture of Lieke Heutink

Lieke Heutink

Junior Travelplanner
Westbound Travel

Joodse lunch en wandeltour Kazimierz

Vandaag verzamelden we al vroeg op Schiphol en leerden we gelijk iedereen kennen. Na een voorspoedige vlucht ontmoetten we op de luchthaven van Krakau Magdelena, zij ging mee vanuit de Poolse Organisatie voor Toerisme in Nederland om ons te begeleiden gedurende de reis.

We verbleven in het Golden Tulip Hotel in de wijk Kazimierz. De perfecte uitvalsbasis en ligt zowel dicht bij de rivier de Wisla, het Wawel kasteel als de oude binnenstad en het marktplein. Het hotel zelf was eenvoudig, schoon en goed voorzien. Het ontbijt was uitgebreid en er was een breed assortiment aan broodjes, cake, snacks en ga zo maar door.

Nadat we ons hadden opgefrist gingen we gelijk door naar een schattig en typisch Joods restaurant. Het restaurant lag in klein en smal straatje waar je als toerist niet zomaar komt. Echt een tip! Het restaurant heette Klimaty Poludnia, waar we gelijk kennis maakten met de Joodse keuken. We genoten hier van een heerlijk drie-gangendiner.

Joodse wijk Kazimierz

Na de lunch konden we gelijk onze net opgegeten calorieën eraf lopen tijdens de wandeltocht in de Joodse wijk Kazimierz. In deze wijk tel je verscheidene synagogen en is de Joodse geschiedenis nog steeds zichtbaar. Kazimierz beschikt over veel restaurantjes en barretjes die verdeeld zijn over de wijk, het bekendste gedeelte in deze wijk is het Marktplein; Plac Nowy.

De wijk Kazimierz is opgericht voor de Joden om hen een goed leven te geven. De wijk aan de overkant van de rivier, ook wel het getto genoemd, was destijds gemaakt om het de Joden juist zo min mogelijk naar de zin te maken. Je ziet dan ook goed de verschillen tussen deze twee wijken. De Getto is destijds volledig verwoest en er zijn dus weinig overblijfselen van de Joodse cultuur. Terwijl er in Kazimierz diverse plekken zijn waar je het Joodse geloof nog steeds in het straatbeeld ziet.

’s Avonds hebben we gedineerd in een typisch Joods restaurant Ariel,  waar we onder andere een typische Joodse dumpling aten. Wij vonden dit meer lijken op een gefrituurd pistoletje met een vulling van kaas en aardappelen, die voornamelijk erg vet was. Aan het einde van de avond traden er een aantal muzikanten op, het zorgde voor een super gezellige sfeer.

Fietstour, musea en Pierogi workshop

De volgende dag konden we rustig opstarten voordat we begonnen aan een fietstocht door Krakau. De fietstocht werd gedaan door Bryan van mijnkrakautours. Hij is de leukste gids die ik tot nu toe heb meegemaakt voor een tour & rondleiding. Met zijn enthousiasme, humor en droge opmerkingen zorgde hij ervoor dat iedereen de aandacht erbij hield en ook echt genoot van de Krakau tour. Krakau is een fietsvriendelijke stad en je fietst voornamelijk over de stoep. Het oude marktplein is autovrij en daarom ideaal om te voet of per fiets te verkennen.

De tour bracht ons o.a. langs de St. Andrew’s Church, deze kerk is 1000 jaar oud en heeft als enige de oorlog met Mongolië overleefd. De rest van alle kerken en eigenlijk heel Krakau is destijds vernield. In 15 jaar tijd is Krakau terug opgebouwd totdat het weer werd verwoest door de Mongolen. Toen de stad voor de 2e keer opgebouwd moest worden besloten ze stadsmuren te plaatsen. Resten van de muren zijn nog steeds terug te vinden in Krakau en staan voornamelijk nog in het Strzelecki park, die rondom de hele binnenstad loopt.

De volgende stop was het oude marktplein waar je de bekende Mariakerk vindt. Deze kerk heeft 2 torens, waarvan de linkertoren groter is dan de rechter. De linkertoren geeft de Koning weer en de kleine toren staat voor de koningin. Elk uur wordt er vanuit de linkertoren een melodie gespeeld met een trompet, ook wel de Hejnat genoemd. Dit is een traditie dat teruggaat naar de middeleeuwen. In deze tijd werd deze melodie gebruikt om te de inwoners te waarschuwen. Tot vandaag de dag wordt deze melodie nog elk uur gespeeld door een brandweerman om de traditie in stand te houden.

Pierogi kookworkshop bij Kogel Mogel

Onze lunch was in het Poolse restaurant Kogel Mogel; hier melden we ons voor een kookworkshop om Pierogi maken. Pierogi is een typische Poolse dumpling of ook wel knoedel, in de vorm van een halve maan die gevuld wordt met verschillende ingrediënten. Na de workshop kregen we drie verschillende Pierogi’s om te proberen, zeker een aanrader!

Czartoryski Museum

Rond 16:00 wachtte Bryan, de gids van de fietstour, ons op bij het nationale Czartoryski Museum. Ook hier begeleidde hij ons weer met zijn leuke verhalen door dit prachtige museum. Het Czartoryski museum is een van de oudste musea van het land. De eerste collectie werd in 1796 door prinses Izabela Czartoryska gevormd. We hebben hier onder andere het schilderij ‘Dame met Hermelijn’ van Leonardo da Vinci gezien en een schilderij van Van Gogh bewonderd. Er worden weinig tours gedaan in dit museum met een gids, het wordt voornamelijk met audiotour geboekt. ’s Avonds hebben we gegeten bij Plac Nowy 1 in de wijk Kazimierz vlak achter ons hotel. Het is echt een aanrader. Je kan hier heerlijk eten en is zeker de moeite waard!

Auschwitz en Walking Dinner

Ik moet eerlijk zeggen dat ik op zag tegen ons bezoek aan het vroegere concentratiekamp Auschwitz, niet omdat ik het niet wilde zien, maar omdat ik bang was voor alle emoties die los zouden komen. Bij aankomst werden we opgewacht door onze gids, die ons allereerst rondleidde door Auschwitz I. We liepen door verschillende barakken heen, zagen veel overblijfselen van de oorlog en hoorden veel gruwelijke verhalen. Ondanks dat Auschwitz erg druk bezocht wordt door groepen, viel het qua drukte rondom de barakken nog mee.

Vooral Barak 4 en 10 maakten veel indruk, omdat je hier een kamer vol met mensenhaar zag liggen, brillen van de slachtoffers, schoenen en tassen. Ook was er in een andere Barak een complete gang met alleen maar foto’s van de slachtoffers, op dat moment zie je al die gezichten en wordt het toch wel heel echt. De sfeer was bedrukt en je merkte dat het op iedereen indruk maakte.

Na 1,5 tot 2 uur in Auschwitz I te hebben rondgelopen werden we gebracht naar Auschwitz II-Birkenau. Als je dacht dat de Barakken in Auschwitz I al heftig waren, dan sta je in Auschwitz II met je mond vol tanden. De barakken in Auschwitz I bestonden voornamelijk uit stapelbedden met een matras van stro. Terwijl die in Birkenau bestonden uit een houten plank waar je met 4 man op lag.

Bij aankomst in Auschwitz II – Birkenau zie je gelijk het bekende treinspoor al lopen met op de achtergrond een extreem grote vlakte met houten barakken die hutjemutje op elkaar stonden. Na binnenkomst liepen we de open vlakte op en zag je al snel de oppervlakte die het kamp had. Er is van dit gedeelte niet veel meer wat overeind staat, behalve dan een aantal barakken aan de voorkant en de ingestorte gaskamers helemaal achter op het terrein. De rest van de vlakte bestaat voornamelijk uit schoorstenen, waardoor je nog kan zien waar vroeger alle barakken hebben gestaan.

We hebben in één van de barakken een kijkje mogen nemen, dit was de Vrouwen barak. De vrouwen die hierin verbleven sliepen met zijn vieren op een houten plank. De mensen die slecht ter been waren en niet op de verhogingen konden klimmen, moesten op de stenen vloeren slapen.

De foto’s wegen niet op tegen de ervaring en het gevoel dat je krijgt als je er bent. Voor iedereen die naar Krakau wil, is Auschwitz een plek die je eigenlijk niet mag missen. Zoals de gids zei:

‘We moeten dit blijven herinneren, zodat we deze verschrikkelijke gebeurtenis niet vergeten’.

In onze vrije tijd na Auschwitz hebben een aantal een bezoek gebracht aan de fabriek van Schindler, bekend van de film Schindlers List. Ik ben in plaats daarvan langs de Wisla rivier gelopen en hebben het Wawel kasteel bezocht. Dit kasteel heeft een mooie binnentuin en een prachtig uitzicht over de stad. Je kan hier ook het museum in om de mythe met de draak, die in Krakau bekend is, te aanschouwen. Aanlsuitend hebben we een drankje gedaan op het marktplein, wat echt een aanrader is aangezien het hele plein vol staat met restaurantjes.

Deze avond stond in het teken van een Walking Dinner, waarbij we twee restaurants aandeden, naar keuze was drie restaurants ook mogelijk. Zeker een aanrader als je een korte tijd in Krakau bent, maar wel meerdere restaurants wil proberen.

Wieliczka zoutmijnen en terug naar huis

De Wieliczka zoutmijn is één van grootste zoutmijnen ter wereld en staat op UNESCO Werelderfgoedlijst. Onder leiding van een Engelssprekende gids bezochten we de mijn en de tentoonstelling. Om bij het startpunt van de mijnen te komen moet je eerst 50 verdiepingen aan trappen naar beneden lopen. In de zoutsteenmijnen staan overal beelden die verschillende scenario’s schetsen. Zo zie je verschillende werktuigen, houten stellages en zelfs ondergrondse kerken die tegenwoordig ook worden gebruikt voor bruiloften. 

De zoutmijnen van Wieliczka zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Je eindigt uiteindelijk op een diepte van 135 meter. Gelukkig hoef je niet het hele stuk weer naar boven te lopen en kan je met een echte mijnwerkerslift weer naar de oppervlakte. Je bent in de mijnen zo zo’n 3 uur zoet. Voor mensen die slecht ter been zijn is er een aparte ingang, zodat zij de trappen niet hoeven te gebruiken. We sloten de dag af met een heerlijke lunch voordat we alweer richting de luchthaven vertrokken.

Een bijzondere stad

Krakau is een bijzondere stad waar veel geschiedenis terug te vinden is. Wat mij het meest heeft verbaasd aan deze stad is de gezelligheid van de vele pleintjes en restaurantjes. Ook is het een veilige stad en dit merk je gelijk als je rondloopt. De stad is zowel voor jong als oud! Als je naar Krakau gaat kan een bezoek aan Auschwitz en de Wieliczka zoutmijnen niet ontbreken. Ondanks dat het niet de leukste onderwerpen zijn tijdens een vakantie, zijn dit wel indrukwekkende momenten die je niet snel vergeet. Loop vooral ’s avonds een rondje langs de Wisla rivier en kijk uit op het prachtige Wawel kasteel. Of strand in één van de vele restaurantjes op het oude marktplein. 

Enthousiast geworden van mijn verhaal en wil je meer weten over Krakau?

Maak je eigen bijzondere verhaal

Maak nu je online afspraak via onderstaande button;

Bel ons

Email ons